Hydrotherapie is (Fysio) therapie in water. Het water is extra verwarmd ( 32 graden ). Hydrotherapie maakt het bewegen met gewrichtsklachten makkelijker, omdat de opwaartse kracht die het water op het lichaam uitoefent de spieren meehelpt met het bewegen van de gewrichten. Hierdoor is het mogelijk om oefeningen te doen die op het droge wellicht niet mogelijk zijn. De warmte heeft vaak een gunstig effect op de stijfheid van gewrichten en overmatige spierspanning. Afhankelijk van de intensiteit van de oefeningen kunnen met hydrotherapie gewrichten soepeler gemaakt worden, kan spierkracht en coördinatie vergroot worden en kan de conditie verbeterd worden.
Orthopedische aandoeningen
- Na een knie- of heupoperatie
- Bij arthrose / osteoporose
- Na wervelkolom operatie / HNP
In het water wordt bijna 95 % van het lichaamsgewicht gedragen door de opwaartse druk. De belasting op gewrichten is , in vergelijking met de belasting “op land” dus nihil. Hierdoor is het mogelijk om te bewegen zonder de belasting van de gewrichtsvlakken. Met name mensen met arthrose zullen het verschil duidelijk merken. Daarnaast kan de “tegendruk” van het water gebruikt worden om spierversterkende oefeningen te doen. Het kost enige moeite om vanuit stand te bewegen in het water, en het kost energie om weer te stoppen. Balansoefeningen kunnen in het water makkelijk geoefend worden, omdat de tegendruk de reactietijd verlengt. Je valt niet zo snel om in het water, het lichaam krijgt dus meer tijd om te corrigeren. Het warme water zorgt verder voor een verbeterde doorbloeding van de huid en spieren. De therapie vindt plaats met maximaal 3 andere personen. De therapeut gaat mee het water in.
Neurologische aandoeningen
Halliwick is een concept, dat oorspronkelijk is ontwikkeld om mensen met een (lichamelijke) beperking te leren zwemmen en zelfstandig te laten zijn in het water. Zelfstandigheid is een belangrijke voorwaarde voor ondermeer de groepsoefentherapie in water: het durven meedoen aan evenwichtsoefeningen, evenwicht durven verliezen en weer opstaan. Een Tien-Punten-Programma wordt gebruikt om dit te realiseren. Het belangrijkste onderdeel van het programma is de rotatiecontrole, de basis voor een tweede onderdeel van het Halliwick-concept: Water Specifieke Therapie. Dit deel is gericht op houdingscontrole, normalisatie van spierspanning en facilitatie van beweging, met veel overeenkomsten met de NDT-principes. Halliwick is, evenals NDT, een ‘problem solving approach’ om de cliënt te helpen zich functioneel te verbeteren. De mogelijkheden en problemen van de cliënt worden geanalyseerd om via een systematische interventie functionaliteit te verbeteren. In het water dienen daarvoor de mechanische mogelijkheden van water als basis (stroming geeft weerstand, daardoor gebeurt bijvoorbeeld het verliezen van het evenwicht langzaam, de cliënt heeft tijd om te reageren). Halliwick gebruikt een dynamische aanpak om beweging te faciliteren door het geven van sensorische input. Halliwick heeft ook een statisch deel, gericht op selectieve activering van spieren en op stabilisering van gewrichten. Het concept wordt in de begeleiding van groepen gebruikt, maar kent ook een individuele aanpak. Halliwick kan worden gebruikt om doelstellingen op alle niveau’s van de ICF te realiseren.
Het Halliwick-concept heeft grote mogelijkheden. In de neurologische revalidatie kunnen cliënten via dit concept vroegtijdige bewegingservaring opdoen in het water. De mechanische voordelen van het water ondersteunen het verbeteren van het rompvermogen op mobiliserende en stabilserende wijze. Veel activiteiten kunnen eenvoudig worden gevarieerd en veel worden herhaald. Cliënten kunnen struikelstrategieën aanleren met transfer-effecten naar het droge. Halliwick kan worden gebruikt als een ‘constraint movement’ mogelijkheid: anti-zwaartekracht compensatie is in water minder aan de orde. Veel cliënten kunnen door de lage mechanische belasting een graded activity opbouw beginnen in water. Mensen met een halfzijdige verlamming (of spasme) kunnen zonder training hun balans niet houden. Het lichaam zal roteren om de lengte as of “kapseizen” zoals een schip om haar as draait. Voor mensen met deze aandoening is het zeer angstig om zich in het water te bevinden, omdat zij maar een kant van hun lichaam kunnen gebruiken. Toch is juist bij deze groep mensen hydrotherapie uiterst effectief. het warme water doet de spieren meer ontspannen, waardoor spasme minder gevoelig wordt. Vaak is het mogelijk om een arm tijdens de therapie `uit het patroon te halen`.
Bij de mensen met Neurologische aandoeningen gaat 1 therapeut het water in op 1 deelnemer.